10-10-2020 | YouTube-filmpje als leerstof in de aardrijkskundeles


Al vele jaren plaatsen enkele docenten aardrijkskunde voor hun eigen leerlingen in YouTube filmpjes, met uitleg bij de leerstof. Vooral voor examenkandidaten is er veel te vinden. Waarom zou je deze filmpjes ook niet aan je eigen leerlingen aanbieden? Zeker handig, nu ze vaak meer thuis werken dan op school.

Geen overzicht
Veel docenten aardrijkskunde zijn vaak niet goed op de hoogte zijn van het aanbod van deze filmpjes. En dat terwijl leerlingen massaal hun examen hiermee voorbereiden. Dat kun je zien aan de aantallen views. Ook worden filmpjes wel aanbevolen, maar wordt niet gecheckt of leerlingen ze wel of niet hebben bekeken. Dat kun je in Quayn simpel oplossen. Door het toevoegen van controlevragen, kun je ook kijken of ze de inhoud hebben begrepen. Leerlingen zoeken zelf vaak weinig gestructureerd en vinden soms troep. En er is meer aanbod dan je vaak denkt.

Roy Helmerhorst is in 2020 leraar aardrijkskunde docent van het jaar geworden. Hij is de man achter de ‘Kennisclips’ op YouTube. Hij is één van de vele geografische vloggers. [ naar artikel bij KNAG ]

Overzicht via Quayn
Scholen die werken met mijn Toetsenbank Aardrijkskunde, vinden onder ‘Oefenen en leren’ en dan ‘Videolessen’, honderden beschikbare filmpjes als ‘toets’. Een toets doet niets anders dan het desbetreffende filmpje embedded tonen. Ik ben begonnen om na de filmpjes ook twee standaard controlevragen toe te voegen. Ik wil ze ook gaan toevoegen aan itembanken, zodat je zelf kunt gaan aanpassen. Interesse hiervoor kun je doorgeven. Geef dan aan met welke filmpjes ik het beste kan starten.

Wat zijn de voordelen hiervan:

  • In Quayn kan op trefwoord gezocht worden en zo kun je snel de juiste filmpjes in een lijst zichtbaar krijgen
  • De ‘toets’ kan in Quayn ingepland worden onder ‘Leerstof’. De leerling weet dat hij hier iets voor de studie vindt en dat het geen toets betreft.
  • Geef je als docent een dergelijke ‘toets’ op, dan kun je onder ‘Analyse’ exact terug zien welke leerlingen de toets hebben gestart en hoe lang ze hiermee zijn bezig geweest.
  • Tip: als je je in YouTube abonneert bij een docent, dan word je op de hoogte gehouden van nieuwe vlogs van hem/haar.
  • Tip: In Quayn kun je tientallen (of meer) toetsen in 1x inplannen. Doe je dat als ‘Videoles’, dan kun je bijvoorbeeld 25 filmpjes voor HAVO 5 in één handeling voor de leerlingen klaarzetten als examenoefening. Daar kunnen ze dan het hele jaar mee oefenen, mits je geen einddatum opgeeft of een datum die ver weg ligt.
  • Tip: wil je als aardrijkskundesectie een online training bij de Toetsenbank Aardrijkskunde in Quayn, zie dan [ hier ].
  • Tip: wil je meer weten over het batchgewijs inplannen van toetsen, zie dan mijn [ Cursusboek Quayn – deel II ].

Ik zorg er elke paar maanden voor dat de nieuwste filmpjes worden toegevoegd. Deze maand heb ik er weer vele tientallen nieuwe ontsloten. In totaal zijn er nu al zo’n 400 videolessen in de Toetsenbank ontsloten.
[ zie hier wat er beschikbaar is | klik onderaan op Tab leervideo ]

Ik houd de volgende YouTube-kanalen bij:
Aardrijkskunde Bijles – David Pijpaert – Digistudies Examens – Eric Schipper – Fokko Hooijer – Graaf GEO – Hulp bij aardrijkskunde – Juf Kok – Kennisclips – Martin Bakker – Meneer Coolwijk – Meneer Wiertsma – Sanne Pitwise – Totally Geography – Wigher Verstraete – Wouter Bruys en Ytje Holtrop.
Let op: ze zijn niet allemaal even actief (meer).

Toetsenbank Aardrijkskunde
Ook interesse in de Toetsenbank Aardrijkskunde? Kijk dan eerst of je school een Quayn-account heeft. Daarna zou je kunnen gaan kijken of je een jaarlicentie op de Toetsenbank wilt gaan nemen. Hier zitten zo’n 5000 echte oefentoetsen in, maar dus ook een 400-tal toetsen die als videoleerstof kunnen worden aangeboden. Ook een honderdtal SchoolTV-filmpjes zijn zo ontsloten. Ook dit aanbod breid ik regelmatig uit.

Naar verdere informatie: [ klik hier ]
Wil je me wat vragen hierover: [ klik hier ]

 

Eén van de vele overzichten van filmpjes

Links: mappen met videolessen (op maker) en rechts de inhoud van ‘Kennisclips‘.

Als docent kun je in Quayn vooraf een preview van de ‘toets’ met videoles opvragen.

In de leerlingenportal van Quayn is een reeks videolessen ingepland.